Het rommelt in het Formule 1 team van Red Bull. En teambaas Christian Horner is hier debet aan. Er wordt namelijk gesuggereerd dat hij een vrouwelijke collega onheus heeft bejegend en dat heeft tot de nodige spanningen geleid tussen de topmannen in dit team. Ja, je leest het goed; ’topmannen’ want hoewel ook Hannah Schmitz bij Red Bull een belangrijke positie bekleedt, is dat eerder de uitzondering die de regel bevestigt dat Formule 1 nagenoeg een mannenbolwerk is.
Ik dwaal af. Het gaat namelijk in dit artikel niet over de verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen in de Formule 1 teams. Maar het gaat wel over de bijzondere relatie die in dit geval twee mannen kunnen hebben.
Helmut Marko is een van die twee mannen. Deze tachtig-jarige Oostenrijker is als adviseur aan het Red Bull team verbonden. Hij was degene die zich hard heeft gemaakt dat Max al in een Formule 1 auto zat, op een leeftijd dat de meeste van ons nog niet eens weten wat fileparkeren is. Vlak voor het weekend stond opeens de positie van deze Helmut ter discussie.
Wat er toen gebeurde is van ongekende schoonheid. Max Verstappen verbond onomwonden zijn lot aan dat van Helmut Marko. Hij maakte meteen duidelijk dat als de topadviseur van Red Bull het team zou moeten verlaten, hij ook weg zou gaan.
Loyaliteit is helaas niet vanzelfsprekend. Zelfs niet in de beste (werk)relaties. Des te mooier is het om te zien hoe bijzonder een band tussen twee mensen kan zijn die elkaar onvoorwaardelijk steunen.
Het is te begrijpen dat er op dit moment zoveel aandacht is voor allerlei vormen van onveilige werkculturen. De voorbeelden van ‘giftige omgevingen’ liegen er namelijk niet om. En zorgen er mede voor dat we aan de vooravond staan van een transformatie naar nieuwe vormen van leiderschap en omgaan met elkaar. Tegelijkertijd zullen ‘oude’ waarden als integriteit en trouw zijn aan elkaar altijd belangrijk blijven.
Tegelijkertijd zullen 'oude' waarden als integriteit en trouw zijn aan elkaar altijd belangrijk blijven
Aandacht voor deze ‘oude’ waarden is het startpunt van de transformatie van een ‘giftige cultuur’ naar een liefdevolle werkomgeving. Zie dus vooral ook wat de ‘pareltjes’ zijn in een cultuur die voor verbetering vatbaar is. En dat betekent in het geval van Red Bull de band tussen een 80-jarige Oostenrijker en een 26-jarige Nederlander op waarde weten in te schatten. Een band van ultieme collegialiteit die een belangrijke pilaar is gebleken onder het succes van dit team.
- 11 maart 2024
- Rob Coolen
Rob Coolen
Ik ben werkzaam als toezichthouder, consultant en docent organisatiekunde & HRM. Hiervoor heb ik als directeur en bestuurder gewerkt bij commerciële en publieke organisaties.
Met Let love rule your business hoop ik een bijdrage te leveren aan het realiseren van veilige en liefdevolle werkomgevingen. Niet allen omdat ieder mens het verdient om in een dergelijke omgeving te werken, maar ook omdat dit voor iedere organisatie een voorwaarde is om succesvol te worden of succesvol te blijven.