Hans van Wolde heeft een duidelijke persoonlijke missie. Hij verwierf internationale bekendheid toen zijn eigen restaurant Beluga al in het eerste jaar een Michelinster kreeg. Een paar jaar daarna volgde een tweede Michelinster. Eind 2018 verkocht hij Beluga in Maastricht, om elders in het Zuid-Limburgse land (Reijmerstok) een oude boerderij te verbouwen. Deze voormalige boerderij werd twee jaar later geopend en is sinds die tijd zijn nieuwe restaurant Brut172. Door de coronapandemie kende Hans een lastig eerste jaar. Toch kreeg hij wel al meteen twee Michelinsterren toegekend.
Met een dergelijke staat van dienst, kan het niet anders, dan dat zijn persoonlijke missie te maken heeft met de hoogste kunst van het lekker eten. Maar het is niet zo dat hij per se de beste wil worden of dat hij het ambieert om de derde Michelinster te krijgen. Zijn missie is zelfs niet op de eerste plaats culinair: Het betreft vooral het goed zorgen voor de volgende generatie.
De keren dat ik heb gegeten bij Beluga en Brut172, maakte het personeel een ontspannen en plezierige indruk waardoor je als gast nog iets meer geniet van de culinaire belevenis. De missie van Hans van Wolde om te zorgen voor de jonge generatie – en de wijze waarop hij in zijn restaurant daarmee rekening houdt – draagt ongetwijfeld bij aan deze relaxte sfeer in zijn restaurant. Toen ik hem daarover sprak, zei hij daar zelf het volgende over:
“…Ik wil de dingen doen die mij drijven. Dus dat betekent dat ik me steeds meer aan het afvragen ben, wat ik voor de volgende generatie kan betekenen. Ik wil dit restaurant namelijk samen met een aantal mensen doen en dan is het belangrijk dat ik die mensen begrijp. Dat is waar een heleboel ondernemers op dit moment in stranden; ze begrijpen de volgende generatie niet en ergeren zich eraan. Ik denk dat ik wel de volgende generatie begrijp.”
Ik wil de dingen doen die mij drijven. Dus dat betekent dat ik me steeds meer aan het afvragen ben, wat ik voor de volgende generatie kan betekenen.
“Het werken met jonge mensen is leuk. Maar deze sector is niet makkelijk om in te werken omdat er heel veel energie in moet. Dat betekent onder andere tien kilometer lopen op een dag en er rekening mee houden dat je continu afgewezen kunt worden. Het is alsof je iedere dag weer die voetbalwedstrijd doet: met twee helften; de lunch en het diner. Ik vind dat je dat maar zeven keer per week kunt doen en daarom zijn we ‘maar’ drie en een halve dag open…”
“…Vroeger was het voor ons bitterballen en bier op zaterdagavond. De jonge werknemer eet geen broodje shoarma meer na het stappen, maar die gaat op zondagmiddag sushi, cava en oesters nuttigen. Zij genieten meer dan wij; zij werken om te leven en wij hebben geleefd om te werken…”
Zij genieten meer dan wij; zij werken om te leven en wij hebben geleeft om te werken...
De ambities van Brut172 om op topniveau te presteren, worden volgens Hans van Wolde alleen gerealiseerd als hij ervoor zorgt dat zijn medewerkers betrokken en energiek hun werk blijven doen. Niet één of twee dagen in de week, maar alle dagen dat ze open zijn! En dat betekent in zijn geval, dat hij de helft van de week is gesloten. Hij heeft zijn businessmodel aangepast op wat medewerkers graag willen: niet leven om te werken, maar werken om te leven. En zijn inschatting is dat hiermee rekening houden, essentieel is om succesvol te zijn en te blijven.
- 2 april 2024
- Rob Coolen
Een uitzonderlijke beleving, op hoog niveau
Midden in het Zuid-Limburgse Mergelland ligt de bron van Brut172. Een streek waar gemeenschappen zijn opgebouwd uit karakteristieke mergelsteen en eeuwenoude tradities. Waar heuvels de horizon domineren en prachtige panorama’s uw adem benemen.
Hier vindt u wat u niet verwacht. De deur wordt geopend en u stapt een andere wereld binnen. Een wereld waar smaak, geur, beeld en geluid om voorrang vechten. Die verrast, overdondert en overrompelt. Waar u met iedere hap of slok dichterbij de kern komt van wie u zelf bent.
Rob Coolen
Ik ben werkzaam als toezichthouder, consultant en docent organisatiekunde & HRM. Hiervoor heb ik als directeur en bestuurder gewerkt bij commerciële en publieke organisaties.
Met Let love rule your business hoop ik een bijdrage te leveren aan het realiseren van veilige en liefdevolle werkomgevingen. Niet allen omdat ieder mens het verdient om in een dergelijke omgeving te werken, maar ook omdat dit voor iedere organisatie een voorwaarde is om succesvol te worden of succesvol te blijven.