De meisjes met de Marlboro’s

Over grensoverschrijdend gedrag binnen de TV-wereld.

‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’, is de titel van het onderzoeksrapport over de cultuur binnen de NPO. Grensoverschrijdend gedrag komt blijkbaar veel voor bij deze organisatie. En signalen hierover zijn niet voldoende professioneel en doortastend opgepakt. Aldus het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO).

Het rapport gaat over de NPO. Maar uit eigen ervaring weet ik dat de uitkomsten van het rapport niet alleen voor dit onderdeel van de tv-wereld geldt. In de periode dat ik zelf werkzaam was op het Media Park waren er al vele ‘cowboys’ en nog veel meer ‘meisjes met de Marlboro’s’. De cowboys waren vooral de mannen (en een enkele vrouw) die dachten dat ze boven anderen verheven waren en veel te vaak daarin bevestigd werden door hun omgeving. En de ‘meisjes met de Marlboro’s’ was een omschrijving van een van die cowboys om de collega’s te typeren die volgens hem alles er voor over hadden om werkzaam te zijn in de tv-wereld. 
De cowboys waren vooral mannen (en een enkele vrouw) die dachten dat ze boven anderen verheven waren en veel te vaak daarin bevestigd werden door hun omgeving.
Grensoverschrijdend gedrag is niet een exclusief fenomeen voor de tv-wereld. Ik vrees dat geen enkele sector er helemaal aan ontkomt. Maar in de ene sector speelt de machtsongelijkheid een dominantere rol dan in de andere. Dat (h)erkennen is het begin van het aanpakken van een cultuur die uiteindelijk blokkerend werkt om echt succesvol te zijn. Niet iedere ‘cowboy’ zal dat meteen zo zien. Daarvoor zal hij (of zij) toch eerst de bereidheid moeten hebben om van het paard te stappen om op gelijke hoogte te komen met de mensen waar hij dagelijks mee werkt.
Over de auteur

Rob Coolen

Ik ben werkzaam als toezichthouder, consultant en docent organisatiekunde & HRM. Hiervoor heb ik als directeur en bestuurder gewerkt bij commerciële en publieke organisaties.


Met Let love rule your business hoop ik een bijdrage te leveren aan het realiseren van veilige en liefdevolle werkomgevingen. Niet allen omdat ieder mens het verdient om in een dergelijke omgeving te werken, maar ook omdat dit voor iedere organisatie een voorwaarde is om succesvol te worden of succesvol te blijven.